Cât de adecvat este dreptul comun pentru specificul activității bancare? Perspectiva jurisprudenței - Colocviile juridice ale Băncii Naționale a României - Ediția a XXV-a

În ciclul Colocviile juridice ale Băncii Naționale a României 

Ediția a XXV-a

Conferința de drept bancar

Cât de adecvat este dreptul comun pentru specificul activității bancare? 

Perspectiva jurisprudenței

Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara

Centrul pentru Dreptul Afacerilor Timișoara

22 octombrie 2021

A noua ediție a Conferinței de drept bancar de la Timișoara, cu tema Cât de adecvat este dreptul comun pentru specificul activității bancare? Perspectiva jurisprudenței, se desfășoară în data de 22 octombrie 2021 și este transmisă live pe platforma www.juridice.ro.

Conferința face parte din prestigiosul ciclu Colocviile juridice ale Băncii Naționale a României, fiind organizată de Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara în colaborare cu Banca Națională a României – Direcția Juridică.

La conferință sunt invitați să participe, în calitate de intervenienți, profesori de la facultăți de drept și economie, precum și reputați specialiști care își desfășoară activitatea în Banca Națională a României, instituții de credit și societăți de avocatură.

Conferința își propune să discute chestiunea adecvării instituțiilor și a mecanismelor dreptului (privat) comun la problemele specifice pe care le implică activitatea bancară și să accentueze, în această discuție, perspectiva jurisprudenței. Premisa de la care pornește dezbaterea este că promovarea unor soluții legislative sau contractuale distincte, cu caracter derogator, este justificată (doar) în măsura în care nu pot fi identificate în dreptul comun răspunsuri echitabile și eficiente la problemele particulare ale sectorului bancar. În acest context, se poate susține că dreptul comun imperativ impune soluții inadecvate materiei bancare? Sau că dreptul comun supletiv propune soluții improprii acestei materii? Ori că dreptul comun supletiv are acordul dreptului imperativ să permită derogări dezechilibrate în aceste cazuri? Reclamă caracteristicile activității bancare o protecție aparte a instituțiilor financiare în relațiile lor cu clienții sau, dimpotrivă, un regim de favoare pentru aceștia din urmă? Și cum sunt reflectate răspunsurile la aceste întrebări în practica dreptului, în special în jurisprudență?

Această manifestare se desfășoară sub egida Asociației Europene de Drept Bancar și Financiar (AEDBF Europe) și este susținută financiar, alături de organizatori, de Banca Comercială Română. Partenerul media al conferinței este juridice.ro.